- Terapii naturiste cu ulei de ricin
Ricinul (“ricinus communis”) este o planta cultivata atat in scop ornamental cat si medicinal, datorita continutului sau de vitamina E, ulei, enzime, lipide, gliceride si proteine. In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele, din care se obtine uleiul de ricin, administrat atat extern cat si intern.
Cum se intrebuinteaza uleiul de ricin
Constipatie – se ia o lingurita de ulei de ricin in fiecare dimineata, pe stomacul gol, timp de doua saptamani, urmate de altele doua de pauza, pentru a nu da dependenta. In cazurile de constipatie cronica se mareste doza la 2-3 lingurite pe zi.
Unghii casante sau care se exfoliaza – se aplica ulei de ricin pe ungii, masand timp de cateva minute, in fiecare seara. Pentru rezultate vizibile este necesar ca tratamentul sa dureze cel putin o luna.
Alopecie (chelie) – pe zonele afectate se fac zilnic frictionari energice cu ulei de ricin, timp de 15 minute, pe o perioada de minimum 2 luni. Pentru problemele de cadere a parului se va masa pielea capului cu ulei din abundenta, timp de trei zile pe saptamana, de preferat seara, inainte de culcare, urmand a se spala parul a doua zi.
Gene si sprancene – pentru cresterea genelor sau a sprancenelor se aplica in fiecare seara ulei de ricin pe acestea, cu ajutorul unei periute (de la un rimel mai vechi, de exemplu). Dupa cel putin o luna rezultatele nu vor intarzia sa apara: genele vor fi mai lungi si mai dese iar sprancenele mai netede si mai lucioase.
Negi – se maseaza usor negii cu ulei de ricin, timp de cateva minute, de doua ori pe zi. O alta solutie o reprezinta aplicarea zilnica de comprese cu ulei de ricin, care se mentin o jumatate de ora. Tratamentul se face atat timp cat este necesar, pana la disparitia negilor.
Pete pigmentare cauzate de afectiuni hepatice – se frictioneaza zilnic zona afectata de pete, timp de 15 minute, pana la obtinerea coloratiei normale (cateva saptamani, in cele mai multe cazuri).
Alunite – se ung alunitele cu ulei de ricin de 2-3 ori pe zi, timp de cel putin 2 luni.
Bataturi sau piele ingrosata – se ung cu ulei de ricin zonele afectate, dupa ce pielea a fost spalata si uscata in prealabil. Se repeta operatiunea de 3 ori pe saptamana, de preferat seara, protejand pielea pe timpul noptii cu ajutorul unui material din bumbac (sosete, in cazul picioarelor).
Inainterea administrarii uleiului de ricin pe cale interna cereti sfatul medicului si nu depasiti dozele si perioadele indicate. Deasemenea, consumul acestei plante este contraindicat copiilor, femeilor insarcinate sau celor care alapteaza, precum si in cazul unor afectiuni intestinale.
Folositi doar ulei de ricin achizitionat din farmacii si nu incercati sa il preparati acasa, deoarece semintele acestei plante sunt toxice!